söndag 9 mars 2014

Kampen


KAMPEN MOT FRESTAREN.
"Frestaren kommer bara för att vilseleda och göra det onda.
 Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd."   Joh 10:10

Frestaren kommer, ständigt är han på väg för att locka och leda oss vilse. Jesus säger:"Jag har kommit", det betyder att han är hos oss för att leda oss rätt, han överger oss aldrig.
Gud har en fiende. Vi lever i ett oerhört kraftfält, där två krafter vill få oss att välja sida. Gud har en fiende, som vill locka över oss på sin sida och bli motståndare till Gud. Det innebär att vi inte går säkra. Vi vet att vi är svaga och att frestelser är svåra att stå emot.

Frestaren kan tala många språk. Han talar fromhetens språk när det passar. Han tycks alltid vara mån om vårt bästa. Han nekar oss inget. Han unnar oss det som är lättast och mest behagligt. Han är inte alltid som ett rytande lejon.

Frestaren är listig nog att bida sin tid. Det ser vi  när han utsatte Jesus för frestelser. Matt 4:1-11.
I 40 dagar väntade han. Han hade tydligen inte bråttom, hans tålamod är större än vi tror. Som andra strateger vet han att sätta in angreppet i rätt ögonblick. Och han är en mästare i att finna anknytningspunkter och att kamouflera sitt angrepp, så att det ser ofarligt ut.

Vi läser, att när Jesus blev hungrig, trädde frestaren fram och gav rådet att han själv skulle skaffa bröd. Han ville få Jesus att använda sin makt för egen del, och det var tydligen något som inte stämde med Guds vilja.

Jesus kom direkt ut i öknen efter sitt dop. Hans gärning hade börjat. Frestaren vill driva Jesus till olydnad och därmed förändra hans uppdrag, ge det en annan riktning, göra honom till en folkhjälte. i och med det skulle ju hans egentliga kallelse ha gått om intet. Själafienden kan förvränga Guds ord. När han frestar med Guds ord i sin egen tolkning bemöter Jesus honom med Guds ord. Det är så Jesus vinner seger och frestaren lämnar honom.

Vi möter ständigt de ondas makt. Därför är det viktigt att ha kunskap i Guds ord om vi ska kunna ta upp kampen med frestaren. Det är till den kampen vi är kallade. Men om vi misslyckats i kampen mot frestaren och fallit för frestelserna, finns det då någon möjlighet till hjälp och räddning?
Vår Frälsare är väl medveten om hur vi har det. Han ser möjligheten, inte misslyckandet.
"När Jesus såg människorna fylldes han av medlidande med dem, för de var illa medfarna och hjälplösa."  Matt 9:36
Evangelierna har många gestalter, som kan berätta om Jesu sätt att se möjligheten i misslyckandet och gav dem en framtid och ett hopp.  Han har kommit, han är hos oss för att ge förlåtelse och uppättelse för den som kommer till honom. Och det är ett fantastiskt erbjudande till oss!