torsdag 3 april 2014

Någon skall bära en annans nöd


"Min själ är bedrövad ända till döds, stanna här och vaka med mig", säger Jesus i Getsemane till de tre lärjungarna; Petrus, Jakob och Johannes. Dessa tre fick uppgiften att vara i hans närhet och vaka med honom, och de skulle göra det som representanter för de andra, på ett ställföreträdande sätt. Matt 26:38 ff.

Det är dessa ord av Jesus som bildar upptakten till psalmen "Någon skall vaka i världens natt".
Psalm 413. Författare är Svein Ellingsen och översättare Britt G. Hallqvist.

Ställföreträdandet kommer till uttryck redan i skapelsen där människan träder fram som representant för allt skapat. Sedan "förtätas" uppdraget. Först "männniskan" d v s mänskligheten, och slutligen  Jesus, Människosonen. Därefter från Jesus till de många. Först de tolv apostlarna, sedan de första kristna församlingarna, och slutligen alla kristna.

Att vara kristen nu är alltså att vara betrodd med ett ställföreträdande uppdrag. Vi är kallade att göra något för andra; vaka, tro, bära andras nöd, visa mildhet och strida för andras rätt.

Många kristna präglas i dag av en glad handlingsiver. Denna vilja till handling skulle kunna djupna, om man mer medvetet ställde in den under det bibliska ställföreträdarskapet.

Varför fortsätter man med att göra det man gör, trots motgångar? För Jesu skull, till andras tjänst, göra och vara det som Jesus vill göra och vara i denna värld. Det är nödvändigt att många tror. Kämpar för andras rätt och bevisar sig som de svagas bror och syster - när så många inte gör det.
"Någon skall vaka i världens natt... Någon skall bära en annans nöd".

Någon skall vaka i världens natt,
någon skall tro i mörkret,
någon skall vara de svagas bror.
Gud, låt din vilja ske på jord!
Hjälp oss att följa ditt bud.

Någon skall bära en annans nöd,
någon skall visa mildhet,
någon skall strida för andras rätt.
Gud, låt ditt tecken klart bli sett.
Hjälp oss att följa ditt bud.

Herre, du vakar i världens natt,
Herre, du bor i mörkret,
Herre, du visar oss Kristi dag.
Mitt under livets tyngsta slag
är vi hos dig, du vår Gud. Amen.

Text:    Svein Ellingsen  1975
Övers:  Britt G.  Hallqvist 1978
Musik:  Trond Kverno  1975