torsdag 20 februari 2014

Viktigt att lyssna till ORDET

Den som talar och menar sig ha något viktigt att säga - hon/han söker att nå ett lyssnande öra. För meningen är ju, att någon ska höra vad man har att säga.

Men även om orden går fram - även om någon hör så vet man också, att höra inte är alldeles enkelt. Man hör ljuden och orden, men ljuden kommer inte längre än till hörselgångarna. De försvinner liksom ut igen. Lyssnaren var för okoncentrerad. Det blev ett passivt hörande. Men ska hörandet bli en väg till förnyelse i en människas liv, då innebär det aktivitet. Och engagemang att tänka igenom vad man hör.

Att höra Guds ord är i Bibeln inte bara att låta orden gå in genom öronen utan att låta det tränga in i hjärtat.
Jungfru Maria, som är ett föredöme för oss i lyssnande, hon "gömde och begrundade orden i sitt hjärta." Luk. 2:19

För många människor har Guds ord blivit ett livsbehov. Per Lagerkvist skriver om den bibelläsande modern:
"Nu vänder mor sitt bibelblad
och följer skriften rad för rad
där Herrens gärning träder fram
så dunkel allvarsam."

Jesus sa: "Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun." Matt.4:14.  Jesus säger också: "Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta". Joh.6;35.

Många människor har insett sanningen i dessa påståenden. Ordet talat eller skrivet är det som föder oss till nytt liv - livet i gemenskap med Jesus.
Är vi ett lyssnande folk i vårt land, eller har den svenska sekulariseringen fört oss så långt från tilliten till Guds ord och andliga seder? Det vore tragiskt om det bibliska perspektivet alldeles förbleknar i vår gemenskap och Bibelns värderingar förvandlas till ett stycke historia.

Författaren Hjalmar Gullberg skrev en gång:
"Jag var ej den som följde er med spott
det är av vikt att somliga går undan
det är av vikt att riket har ett slott
för andakt och begrundan".

Gullberg menar att de är viktigt med en kyrka för bön, lovsång och lyssnande - uthålligt och troget.

Vad är det egentligen som är viktigt att lyssna till? Ja, det handlar om "ett glädjande budskap". Vad evangeliet om Jesus egentligen handlar om är att Gud har sänt sin Son till världen, för att rädda den. Han har kommit för att; "frambära ett glädjebud till de fattiga, förkunna frihet för de fångna
och syn för de blinda".

I evangeliet ligger att få möta en, som inte vill trampa ner utan lyfta upp, inte såra och skada, utan hela och förbinda, inte ställa orimliga krav utan i stället öppna famnen.
Genom att lyssna till Guds ord, sätter vi Gud i centrum i våra liv. När det sker i tro blir det ett dagligt uttryck för vårt förhållande till Gud.

Per Lagerkvist fortsätter sin skildring av den bibelläsande modern:
"Men när hans ord syns allför stort
och allt för väldigt det han gjort,
då sitter hon i skymningen
och finner frid i den".