måndag 24 februari 2014

Du är unik

och du är DU.
Man tänker inte ofta på det, men det är egentligen fantastiskt. Det är någonting att ta till sig och glädjas över. Inte bara så att våra fingeravtryck skiljer sig åt, utan vi är verkligen unika. Det finns ingen annan i hela skapelsen som är som du.

Det skulle vara trist om alla var lika varandra, om ingenting skiljde, om alla tyckte och tänkte likadant. Men som väl är, så är varje människa unik. Du är du och jag är jag.
Med alla fel och brister, förtjänster och möjligheter, så har vi en plats i skapelsen och enligt kristen tro är vi menade till något.

Sångförfattaren Ingemar Olsson skriver:
"Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu,
att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du."       Psalm 791

Vi ser hur Jesus använder kärlekens vakande ögon i mötet med människor. Han är förtrogen med både viskningar och rop ur djupen. Han kan också under tystnad dela gemenskapen med de sina. Allt detta beskrivs som ett uttryck för hans kärlek till oss.

Hur ska vi få syn på oss själva som värdefulla?
Ja, inte går det genom att stå och titta sig själv i spegeln och absolut inte på äldre dar. Nej, det ska nog till en annan spegel. Den finns. Guds ord - som en spegel. Där ser vi hur Gud ser på oss. Och det är just i hans ögon, som vi är värdefulla, "Du är dyrbar i mina ögon."  Jes.43:4

Jesus berättar för oss t ex om arbetarna i vingården - du vet de som börjat arbeta alldeles i slutet av arbetsdagen fick lika stor dagspenning som de som arbetat hela dagen. Förklaringen? Jo, vingårdens herre älskade alla lika. För honom var alla lika värdefulla.  Matt.20:1-16

Det är denna kärlek som är det starka bandet mellan Gud och oss. Och det är när vi får upp ögonen för denna kärlek, som Gud alltså har till oss, som vi fattar att vi är värdefulla för honom.