Tankar omkring texter skrivna av olika författare samt egna texter, tankar och upplevelser.
onsdag 12 mars 2014
Intressanta berättelser
Britt G Hallqvist hade en speciell gåva att skriva vers,
men hon har också skrivit berättelseböcker för barn och ungdom på prosa.
Två böcker skrev Britt G speciellt för handikappade: "Tre på resa" och "Tre på egen hand".
Inspirationen till att skriva dessa boktitlar fick hon av en norsk kvinna Tordis Örjasaeter som var specialist på frågor om handikappade barn. Britt G har skrivit på ett enkelt sätt om praktiska och enkla ting för barn som är på institutioner och som vet så lite om världen utanför, som t ex att resa, och att bo på hotell etc.
Böckerna visade sig intressera också barn utan handikapp, böckerna blev allmänt lästa och utlånade på biblioteken. En orsak är att de är skrivna på ett mycket enkelt språk. Berättelsen " Tre på resa" handlar om Ann 13 år, som tillsammans med sin bror Jan 11 år och tant Eva bilar i Spanien. De skaffar pass, köper kartor, bilar söderut, passerar tullen. De kommer fram till Spanien, blir bekanta med spanska barn, besöker en slottsruin och njuter av solen och värmen.
En annan intressant berättelsebok är "Äldst i klassen". Den bygger på en märklig händelse.
69-åriga Emma Strid, har fått tillstånd att "börja skolan", i fjärde klassen i Prylbo folkskola. Hon hade nämligen inte fått tillfälle att gå i skolan så mycket när hon var barn. Hon möttes av stor misstro, särskilt bland pojkarna i klassen, men när hon visar sig vara skicklig i långboll blev hon snart accepterad och uppskattad.
Man kan fråga sig hur Britt G fann uppslag till sina berättelser. Hon berättar: "Det var en dag när Martin, vår pojke, gick i någon av småklasserna, som följande hände; när en av eleverna sparkade boll på skolgården for bollen ut på vägen där det kom en äldre tant. Till deras förvåning lyfte hon på sina långa kjolar och sparkade bollen tillbaka."
Denna händelse gav uppslaget till boktiteln "Äldst i klassen."
Kanske ligger det en pedagogisk avsikt gömd i berättelsen. Unga läsare kanske tänker att äldre människor kan vara roliga, de har ju också varit barn, och att olika generationer skulle kunna vara tillsammans mer än vad man brukar vara. En gemenskap utan generationsgränser.
Ytterligare en bok som skulle ge stimulans åt många läshungriga barn var: "Den okända kamraten" som delvis är en självbiografi.
Huvudpersonen är en elvaårig flicka, som kommer till en privatskola i Dalarna. Britt G upplevde detsamma under sin uppväxt. Anna, som flickan heter, kommer från Visby. Hon berättar om valnötterna, kanoten, flickorna ger ut en tidning och skriver berättelser på vers. Anna själv tänker bli författare. Boken handlar om läxor, hemligheter, vänskap och konflikter. Flickorna bråkar med pojkarna och när de blir för bråkiga drar flickorna sig tillbaka till ett hemligt gömställe, som kallas "psalmgarderoben", den har fått det namnet därför att där kan man sitta och sjunga psalmer utan att bli hånad. Flickorna har också en hemlig förening med löften och regler, det är till exempel förbjudet att använda svärord - "men det är skillnad på att svära och citera".
Britt G Hallqvists författarskap rymmer så mycket - fantasin, barnasinnet, ordkonsten och lekfullheten.